Najboljša ZELIŠČA za MOŽGANE

Mnoga zelišča in začimbe imajo zdravilne učinke in naslednje, ki jih bom opisala, naj bi blagodejno vplivale na zdravje naših možganov.

KURKUMAKURKUMA

Kurkuma je začimba oziroma začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa. Pri nas uporaba kurkume kot samostojne začimbe ni zelo uveljavljena ali poznana, se pa nahaja v raznih mešanicah začimb kot je curry, je pa vsakodnevno uporabljena začimba na Daljnem vzhodu, kjer je njen dom. Kurkuma je antioksidant in ima zelo močan protivnetni učinek. Štuija na Narodni univerzi v Singapurju, v kateri je sodelovalo več kot tisoč ljudi, starih med 60 in 93 let, je ugotovila, da so imeli tisti udeleženci, ki so občasno ali pogosto uživali kari, bistveno boljše kognitivne sposobnosti v primerjavi s tistimi, ki o kar jedli le redko ali nikoli.

Uporaba: Kurkumo lahko dodamo vsaki kari jedi in k jajčni solati. Polno žličko lahko dodamo grahovi juhi ali najljubši jedi z lečo. Kurkuma se uporablja pri enolončnicah in kot cenejša alternativa žafrana v paelji in drugih riževih jede.

zajbeljŽAJBELJ

Spodbuja spomin in varuje možgane pred starostnim pešanjem kognitivnih funkcij. V avstralski študiji v kateri je sodelovalo 20 prostovoljcev, starih nad 65 let,  je izvleček žajblja povzročil bistveno boljše rezultate pri testih spomina in pozornosti v primerjavi z tistimi, ki so uživali placebo.

Uporaba: Dodamo jajčni omleti, paradižnikovi omaki, butternut buči, pečenemu piščancu ali svinjini. Pripravimo skodelico čaja in 2 žlički suhega žajblja, kar je zdravilni odmerek in namočimo v pravkar vrelo vodo Pustimo 5 minut.

Najboljši žajbelj je tisti, ki zori na morju. Stric mi je prinesel nabranega iz morja in je tako lepo dišal in tudi okus je bil drugačen kot ta, ki ga kupujem v trgovini. Ne morem reči, da je ta iz trgovine slab, vendar je vzgojen na celini, daleč stran od morja.

 

 

 

wasabiWASABI ALI JAPONSKI HREN

Je zelena začimba, ki se streže k sušiju. Odličen vir sestavine, ki pomaga živčnim celicam pri tvorbi kratkih in dolgih izrastkov, ti pomagajo celicam medsebojno komuniciranje.

Uporaba: Za vrste ribjih jedi. Dodamo k omakam, ki vsebujejo ingver, terjaki ali arašide ter k nadevanm jajcem, solatnim prelivom, zeljnati solati z majonezo ter polpetom iz rakavega mesa.

 

cesenČESEN

Redči kri in tako pomaga preprečiti krvne strdke ter rahlo zmanjšuje holesterol. Česen je antioksidant in je dober za vse organe, tudi za pljuča. Redno jemanje je najboljše.

Uporaba: Drobno sesekljan česen ali česnovo pasto lahko dodamo vsaki marinadi ali solatnemu prelivu. Popražen česen dodamo perutnini, govedini, svinjini, tofuju, testeninam.