Vpliv Okolja na Reproduktivno zdravje Moškega

Da ne bom govorila samo o ženski, sem se odločila, da je potrebno povedati tudi v kakšni nevarnosti so naši dragi moški.

Pesticidi ! Danes, ko grem v trgovino in kupim sadje in zelenjavo NE VEM s kolikimi pesticidi je bilo gnojeno, špricano. Gledam katero sadje je lepše, večje. Vedno bolj nas mediji vzgajajo v to, da gledamo na “izgled” in da gledamo samo z “učmi”. Kaj pa z rokami, sluhom in jezikom ? Jagode, ki jih kupiš v trgovini nimajo nobenega okusa več. Banane potrgajo še zelene in porumenijo, ko pridejo do trgovine. Ali je to dobro ? Ja za trgovine. Ali je to zdravo ? Ne !

Nekateri pesticidi kažejo estrogensko in antiadrogensko delovanje. Če je bil vaš moški ali sin izpostavljen tem vplivom v fetalnem obdobju, je mogoče to razlog, da ima kriptorhizem in hipospadijo.

Povečuje se tudi rak na modih, na splošno pa je vedno več moških prizadetih z slabo kakovostjo semen. Semena se slabšajo oz. so že poslabšana v koncentraciji, številu in gibljivosti.

Poleg klasičnih vzrokov kot so onesnaženo okolje, nezdravo življenje, psihološki stresi, izpostavljenost telesa visokim temperaturam, kemikalijam, kovinam in radioaktivnem sevanju, moramo biti posebej pozorni tudi na Pesticide.

V Španiji se pojavlja visoko število moških s nepravilnostmi mod. Po raziskavi so ugotovili, da so njihove Matere delale na poljih. V Španiji za vzgojo sadja in zelenjave porabijo polovico uporabljenih pesticidov v državi. Največja izpostavljenost strupom je v plastičnih rastlinjakih. Z istim problemom se srečujejo tudi na Danskem in Norveškem.