Največja ODVISNOST tega civiliziranega SVETA je zaradi?

Pri iskanju novega dnevnika sem se zamudila pri Mladinski Knjigi in presrečna dobila dva dnevnika, vsak po 500 listov. Njihova stara zaloga super firme iz Finske ali Nizozemske, s katero pa ne sodeluje M.K več. Res škoda. Sama sem pisala po emailu tej firmi, pa so rekli, da mi osebno ne morejo poslati izdelkov, samo preko M.K., vendar jih M.K. ne bo naročila več. Res ena čista zmešnjava, klub temu, da sem rekla, da jih vzamem magari 10, da sem dobra za en čas, drugače pa jih vsak drugi ali tretji mesec iščem po trgovinah, odvisno od tega koliko pišem.

Dnevnik uporabljam za vsa nova spoznanja. Začela sem z tehniko, ki jo učim  preko Centra Bele Vilinke pri 14 letih in v vseh teh letih sem tehnilo dovršila za sebe, vendar pa vsak Začetnik mora začeti na začetku, da razume kaj so to čustva, kako jih občutiš, kako izgledaš ko doživljaš ta čustva, kako zapisuješ čustva. Fantastična tema in esencialno ORODJE za vsakodnevni ” BOJ”, ki ga imamo z drugimi, s seboj. Cilj je v vseh primerih enak in to je, da bi prišli do RAZUMEVANJA. Pot do tega pa ni kratka, niti lahka, vendar je VREDNA, da jo prehodite vsakič znova, zato ker si tako pokažete, da se Ljubite za Vedno.

13084129_10207859406596164_331956727_n Znak neskončnosti. Obesek in verižico za okoli noge lahko kupite pri meni 🙂

No da se vrnem nazaj na to kar sem hotela povedati:)) Ko vstopim v knjigarno, katerokoli že, moja duša prične skakati, plesati in peti od Sreče. uuuu, Knjige, informacije, podatki…Jeej! Zmožna sem bit ure in ure noter, samo da imam vodo in kakšen sendvič. Žal vseh knjig, ki so za prodajo ni v knjižnici, zato je treba zahajat v knjigarne, ker kaj novega opaziš. In tako gledam ene 4 različne knjige o izletih po Sloveniji, tekoča hrana ( juhice in tako ) in še neki ter knjigo Reči sladkorju NE od Sarah Wilson. Prebiram ….hmmm…glas v moji glavi reče Zanimivo..ja kok je pa cena…25 eur…hmm..ne vem a ti misliš, da bi jo kupila…ne vem…pa je vredna, da jo kupim? so noter informacije, ki bi kej novega naučile?  In potem preberem dve stvari, ki mi dasta misliti in si rečem ” bom reskirala”.

Zvečer, ko moj že drnjuha imam MIR…hvala bogu…sam da da mir :))) Začnem brat in potem če bi muhica bila v sobi bi slišala  ” aja? “, “to pa nisem vedela?”, “zanimivo.”, “preveri ta podatek, če je pravilen”. 

In tako ob 2 zjutraj še ne spim, preverjam podatke po spletu…:)))) Zadovoljno POTRDIM in sladko ZASPIM in si mislim “ Yes, mislim, da sem na sledi nečesa Pomembnega.” :)) Naslednji dan pri kosilu začnem mojemu razlagat, ki je v zadnjem letu pridobil kar nekaj kilc in si ni všeč, ampak se ne spravi, da bi spremenil kaj oz. mali koraki ne dajejo željenega rezultata. Tudi jaz sem po operaciji dobila trebušček, ki se ga ne morem znebiti in mi ni nič všeč. Kljub redni telovadbi, te kile kar ne grejo dol. Ma kako to? Smoothiji so redno na mojem menuju vsako jutro praktično.

Sej vem, da vas že srbijo misli in se sprašujete OD ČESA JE VEČINA NARODOV na tem Planetu ODVISNA?

sladkor

Sej veste, da vse kar zaužijemo se SEŠTEVA v našem TELESU. Tako so najnovejši podatki te, da v tem super civiliziranem svetu posameznik poje več kot 1 kg sladkorja na teden in približno 46 do 60 kg na leto. In spet smo pri tem, kar sem govorila že v članku Kaj naj jem, da multikorporacije skrbijo zelo dobro, da prodajo svoje surovine. Eno je tisti sladkor, ki ga vidiš, ko si sladkaš čaj, drugi je sladkor tisti, ki ga spiješ v coca coli na primer in tretji je sladkor, ki ga ne vidiš, je pa še kako prisoten. V vseh jedeh in produktih je danes dodan sladkor. Zakaj? Za boljši okus! Na zelišča pa smo pozabili!

Prvo moramo razčistiti pojme. Obstajajo različni sladkorji, ampak načeloma se uporablja prav ta beseda”sladkor”, da poimenujemo vse. Sladkorji so:

 • Glukoza (grozdje)
 • Fruktoza (sadje, kemijsko pridelan)
 • Laktoza (v mlečnih izdelkih na primer sadni jogurt)
 • Saharoza (beli, rjavi sladkor)
 • Koruzni sirup – HFCS

Kateri je problematičen?

 • Fruktoza
 • Saharoza
 • HFCS

Koliko sladkorja lahko na dan zaužijem?

Od 3 do 9 žličk. To je 12g do 36 g dnevno.

Kateri sladkorji so v surovinah ali jedeh?

Pri nas v Sloveniji ne piše jasno. Pod razpredelnico poiščite Ogljikovi Hidrati in potem poglejte koliko gramov od teh so Sladkorji. Bodite pozorni ker lahko pod sestavine pišejo na primer marmelada, pa ga ne štejejo pod “sladkor” v razpredelnici. Tudi to je sladkor. Označbe so na izdelkih različne. Večina jih piše kvote na 100 gramov, ne pa tudi na porcije. Nekateri samo naštejejo sestavine, ne pišejo pa koliko gramov ali % je vsake sestavine v izdelku.

Kaj moram paziti pri Laktozi?

Laktoza je neproblematična za telo, vendar pri mlečnih izdelkih pod sladkorje mora bit do 4,7, g na 100 g laktoze, če je več, potem je bil dodan sladkor (povsej verjetnosti fruktoza).

Kateri sladkorji vsebujejo fruktozo?

 • agava
 • javorjev sirup
 • med
 • beli, rjavi sladkor

Kako izračunam koliko žličk sladkorja na dan sem zaužila?

Če imate pred seboj nek izdelek z razpredelnico bi bilo super, da si boste kar zdaj izračunali. Če imava pred seboj nek sadni jabolčni naravni sok, kjer piše, da ni dodanega sladkorja, v razpredelinci pa piše pod sladkorji 60g na 100ml, potem morava prvo pogledati koliko boste zaužila. Na primer da 2 dc, 200 ml. Skupaj ste zaužila 120 g sladkorja delimo z 4 = 30 žličk sladkorja.

Koliko žličk na dan pa lahko ? 3 do 9 žličk

Naj povem, da si nisem jaz to izmislila, niti avtorica knjige, ampak glavna zdravstvena inštitucija WHO, ki opozarja na pasti sladkorja. Dokazano je že, da povzroča diabetes 2, povečana telesna teža, avtoimunske bolezni ala nepravilno delovanje ščitnice…itd in tako sem se vprašala” Kaj pa če ni sladkor ravno kriv za moj miom?” hmmm. Kaj pa če je… Kaj pa če je to vzrok, da ne morem zanositi? Kaj mislite, da sem prebrala v knjigi. ” Sladkor vpliva na neplodnost”. Oh my Goddess. Mogoče sem prišla do Vzroka.

Mislim, da bo dovolj informacij naenkrat. Ravno toliko jih mora biti, da se ZAMISLITE in pričnete raziskovati. Normalno vam vsega ne morem povedati, drugo morate najti sami.

Koliko gramov sladkorja zaužije človek v različnih državah?

Na prvem mestu je AMERIKA z 126,4 gramov sladkorja na dan.

Na drugem mestu NEMČIJA z 102,9 gramov sladkorja na dan

3. Nizozemska

4.Irska

5.Australia

6.Belgija

7. Anglija

8. Mexico

9.Finska

10.Kanada

11. Austria z 88,1 gramov sladkorja na dan

12. Švedska

13. Norveška

14. Nova Zelandija

Na zadnjih 6 mestih od spodaj navzgor so :

 1. Indija 5,1 gramov sladkorja na dan
 2. Izrael 14,5 gramov sladkorja na dan
 3. Indonezija 15.2 gramov sladkorja na dan
 4. Kitajska 15,7 gramov sladkorja na dan
 5. Ukrajina 17,1 gramov sladkorja na dan
 6. Moroko 18,7 gramov sladkorja na dan
 7. Egipt 19,5 gramov sladkorja na dan
 8. Rusija 20 gramov sladkorja na dan

Če se malo pošalim, se potem ne čudim zakaj NEMCI in ZDA tako slabo vodijo Politiko. Ko konzumiraš sladkor si lahko ekstatičen, lahko pa popolnoma brez energije. Telo hiraš v resnici, ker ono misli, da bo prejelo energijo, vendar je ne. Fruktoza se spremeni direktno v maščobne celice in obremenjuje Jetra. Ne razstrupljajte jeter in hkrati užijte sladkorja v sadjih!

JASNE MISLI boste SREČALI v ZDRAVEM TELESU, ki je NEODVISEN, med drugimi stvarmi, tudi od SLADKORJA!

soncnica

Ali sem odvisna od sladkorja?

Ja priznam sem. Ko začnem ne morem nehat in točno tako funkcionira sladkor. Ne ne jemljem drog, ampak vam ni ta stavek znan od ozdravljenih drogerašev, ki ste jim prisluhnili. Vsi so rekli ” Ma ne, jaz ko sem začel, nisem mogel nehat. Vrtel sem se v neki lastni psihični fori iz katere nisem mogel izstopiti in ko sem začutil, da rabim fix sem naredil vse, da bi ga dobil. Okradel starše, prodal stvari, ki niso moje. Bil sem odvisen”.

 1. Ali ste odvisni  od sladkorja?
 2. Če morate po vsaki jedi pojesti nekaj sladkega.
 3. Če kakšen dan ne jeste sladkega in začutite, da vam nekaj manjka, ker niste jedli sladkega.
 4. Če imate napihnjen trebuh kar naprej.
 5. Ste popoldne utrujeni?Ne morete pojesti le enega kosa torte?
 6. Ste “zaliti”okoli pasu, drugod pa mogoče suhi?
 7. Imate velikokrat občutek, da niste popolnoma zbrani in pri močeh.

Če ste na večino odgovorili z DA, ste odvisni od sladkorja in se lahko pridružite meni :))) Jaz planiram 8- tedensko razstrupljanje od sladkorja, kjer bom testirala vse teze, kjer bom testirala svoje telo in tudi svoj um. Nisem teoretik, vedno praktik. Če je nekaj 4, potem bi morala računica biti 2+2 ali 3+1. To bomo videla na 8-tedenskem razstrupljanju.:)) Pridruži se mi in mi piši na dnevnik@belavilinka.com