MENSTRUACIJA

Odločala sem se ali naj pišem strokovne izraze, pa sem se odločila, da če bom po domače napisala, bo večji efekt. Na tej sekciji sem napisala zopet nekaj informacij s katerimi se seveda srečaš že pri prvi Menstruaciji, ampak, ko raziskuješ za svojimi vzroki, zakaj ne moreš zanositi oz. zakaj do zanositve še ni prišlo, potem je fino ponoviti kako ta ženski cikel poteka, kako se v prvem delu “vklopijo” eni hormoni, potem pa v drugem delu cikla, te hormoni prepustijo delo drugim hormonom. Na splošno, da povem svoje mnenje o Medicini je tako, da ne smemo jemati VSE ZA GOTOVO, kar slišimo, kar beremo od Medicine. Podatki s katerimi operiramo so te do katerih so prišle znanstvene raziskave, vendar naša telesa so tako kompleksna, da Medicina še vedno ne ve ogromno stvari. Ker naš računalnik meče ven rezultate na podlagi podatkov, ki jih ima, pa ne pomeni, da je to vse. Lahko obstajajo še druge snovi, sestavine, hormoni, ki sodelujejo pri ciklu, ki pa jih Medicina ne pozna, tudi me ženske za njih ne vemo. Morda jih lahko občutimo, morda ne. Zato vas prosim, da ostajate odprte ali pa odprete okne in vsega ne jemljete dobesedno, ampak puščate en manjšo škatlico v kateri je dvom in raziskujete. Koga? Seveda svoje telo in svoj um. Ker če piše v knjigi rdeče, za tebe morda vijolično, vendar moraš do tega priti ti

Jaz osebno nisem nikoli imela rednih ciklov. Že od vsega začetka je miks. Začela sem z dolgimi menstruacijami, ki sem jih imela po mesec dni ali več, potem pa 2 meseca nobene krvavitve in potem zopet. Posledica je bila seveda velika utrujenost in Medicina mi je dala tabletke za zaustavitev. Potem so se stvari izboljšale, občutno pa ko sem pričela z seksanjem s prvim fantom. V vseh teh letih se mi ni M nikoli uredila. Ko sem pila rman sem najbolj vidla, da se je cikel umiril res na tistih pričakovanih 30 dni, ampak načeloma so moji cikli med 34 do 60 dni dolgi. Tudi operacija ni spremenila nič. Hočem povedati, da smo preobremenjene z temi 28 dnevi, še posebej tiste, ki smo teh 28 dni zadele mogoče 4 krat v vseh teh letih :)) Vem pa, da ene imajo točne M kot urca, pa tudi te imajo težave z zanositvijo. Ko sem bila prisotna na tujih forumih izključno glede dolžine M in bolečin povezanih z tem, ter psihičnih težav, sem bila presenečena, da toliko žensk nima “točnih” M. In spoznala sem, da je to Medicinski koncept, da je cikel dolg med 28 in 30 dni, ne pa pravilo ženskih teles.

Na menstruacijo vpliva stres, fizično gibanje, prehrana. Jaz sama pri sebi vidim, ko sem zelo pod stresom, potem pride vedno kasneje, vendar se mi slaba volja vključi lahko med 7 do 14 dni pred dejansko M. Tudi bolečine dobim tu in tam, ki me opomnijo, da bo M zdaj zdaj tu, pa potem še čakam 10 dni na primer, da pride in se živciram. Včasih si želim, da bi vse skupi “dol zadelala”, da ne bi imela bolečin, slabe volje in dela z tem. Potem bi bila moški. Hormoni so tisti, ki nas v največji meri ločijo in največji hec od heca je ta, da so mi tako G v Lj in G v Češki rekli, da so moji hormoni super. lol. Kje je potem tu logika? Če so hormoni ravno tisti, ki sprožijo M, zakaj potem toliko časa čakam?

Prijateljica mi je rekla, da čuti Ovulacije in da ko jo ima, potem ima tudi bolečine pri M, drugače pa ne. Jaz ne čutim svoje O, niti ne vem ali jo imam ali ne. Kupovala sem tiste O teste, sam jest sem jih kupla 60, ker imam tak cikel. Je bil kr finančni zalogaj. Se mi zdi, da je vse lažje, če je cikel krajši. Lažje najdeš O.

Skratka…veliko lažje je, če ti ni treba NIČ od tega ne razmišljat, ne vedet, ne delat…Vse je avtomatiziran, seksaš na 2 dni in zanosiš po 3-eh mesecih. To računanje, ki ga punce počnejo v prvih dveh letih in se pol jockajo na forumih” joj spet ni nič “, uniči vso romantiko v postelji. Rataš ko neka ukazovalna, zagrenjena pička, k hoče seks na komando. Tip mora prlet in opravit ta svoje. Kje je tle kaka ljubezen in prijetno vzdušje? Beda je…tak na silo seksat kot da si v nekem zaporu. Mogoče je iz te plati IVF boljši, če odštejem bolečine, čakanje, nervozo in kregarijo zaradi hormonov, ki jih ne moreš nadzorovat, ko jemlješ tiste inekcije. Jaz sem bila tako v tem noter, da sem izgubila delno stik z mojim bivšim možem takrat. Ni bilo dneva, k se ne bi sekirala glede tega in to je faza skozi katero gredo vse ženske, ki ne zanosijo takrat, ko si zadajo svoj notranji cilj. Čas pa kr teče po svoje, to je res, in nič ne reče!

Več punc sem videla, vključno z menoj, ko smo prišle do točke, ko ti je šlo enostavno že vse na bruhanje in si se vprašala ” čaki mal, sej jest živim za sebe, ne pa, da bom ujetnica tega računanja in nervoze, ki prav nič ne more naresti.” Ženskam v tej fazi svetujem ” relax, k boš mela večjo možnost zanositve, kot pa tisto živciranje.Tip te mora tut prenašat, ne pozab tega, sam reče ti nič ne, k itak ve, da če bo kej reku, bo Barakuda izbruhnila v njega, pa raje igrce špila ali pa te objame.” Ko si na tisti fazi je fajn vse skupi pustit, vključno z forumom kjer si redna obiskovalka.

Med seboj smo si različne. Cilj je, da čim bolj spoznaš kaj se dogaja v tvojem ciklu. Mogoče si zapisuješ za vsak dan kako se počutiš čist osnovno in potem primerjaš 2 do 3 mesece, če vidiš, da se ti ponavljajo določena občutja glede na podobne dneve. S tako pomočjo, da bi ugotovila kdaj prihaja do sprememb hormonov. To bi bila nekako neka možna rešitev, da tisto kar občutiš ( slabost, bolečino, špikanje, slabo in dobro voljo ) povežeš z hormoni v tistem delu cikla in z Luno. Jaz imam na mobiču app za Luno in spremljam sebe in tudi najin odnos z zaročencem. Tudi moški niso skoz pripravljeni na seks, ampak tudi doživljajo valove. Enkrat jim je bolj, drugič jim ni. Niso čisto izuvzeti iz tega ciklusa. :))

Srečno pri spoznavanju svojega telesa! Za mene je še vedno uganka.