NORMALEN MENSTRUACIJSKI CIKLUS

Če hočem razumeti kaj v mojem telesu ne deluje pravilno, moram prvo razumeti kako naj bi moje telo delovalo pravilno, zato sem se odločila, da bom probala čim več prebrati na to temo in se poizkušati prebiti skozi vse medicinsko-strokovne izraze.

No pa začnimo !

Menstruacija naj bi se pojavljala na 28 dni. Možni pa so krajši in daljši presledki od 21 dni do 35 dni. Krvavitev naj bi trajala od 3 do 5 dni. Prvi dan je krvavitev šibka, druga dan močnejša, tretji dan šibka. Kri je temna, pomešana s sluzjo in delčki endometrija in je tekoča.

Kdo oz. kaj VPLIVA na normalen menstruacijski ciklus ?

1. jajčnika

2. maternična sluznica

3. možganski privesek

4. hipotalamus

5. normalno sodelovanje med hipotalamusom, hipofizo in ovariji

Kako poteka ciklus ? ( napisala bom po domače in kot vem )

Če imam cikel dolg 28 dni, je prvih nekje 12,13 aktivna rast jajčec. Med temi jajčeci je eno jajčece večje in zato vodilno. Jajčeca naj bi zrastla do primerne velikosti in potem jajčnik sprosti jajčece in pride do Ovulacije. Če se seveda gospod in gospa srečata in takrat gospod uspe očara gospo, pride do oploditve. V tem prvem delu narašča estrogen, po ovulaciji estrogen upade in prične naraščati progesteron. Ta hormon skrbi za našega “škrata” od začetka in je zelo pomemben hormon. Če ga imamo premalo je tudi to lahko vzrok spontanega splava.

blog6

Si pripravljena za malo bolj poglobljen opis ? ( skušala bom napisati čim bolj po domače, čeprav je težko )

Kaj hudiča pomen hipotalamus ? To je predel vmesnih možganov. Ta del izloča hormon gonadoliberin ( GnRH ). Ta hormon nadzira izločanje 2 hormonov in sicer FSH in LH. ( zelo zanimivo. nisem vedela, da so hormoni v maternici povezani z možgani )

FSH = folikel stimulirajočega hormona

LH = luteinizirajoči hormon iz hipofize

Kaj je možganski privesek ? Možganski privesek ali druga beseda za isto stvar je Hipofiza.

blog7

Sprednji del hipofize izloča 3 gonadotropne hormone, ki s pomočjo krvi pridejo do jajčnikov in drugih spolnih organov, kjer s pomočjo steroidnih hormonov ( progesteron, estradioli, andorogeni ) vplivajo na reprodukcijo.

Kateri so te 3-je hormoni in kakšna je njihova naloga?

FSH vzpodbuja delive granuloznih celic, nastanek FSH in LH receptorjev, pospešuje izločanje estradiola in nastanek hormonov v rumenem telescu

LH vzpodbuja razvoj hormonov v celicah tehe foloklov, sproži ovulacijo, vzpodbuja in ohranja delovanje rumenega telesca

PRL ( prolaktin ) vpliva na nastanek in izločanje mleka, uravnava metabolični proces, prilaga organizem na stres

Kratek opis sodelovanja zgoraj predstavljenih hormonov:

FSH vzpodbudi zorenje foliklov, sočasno se veča količina estrogenov v krvi. Ko estrogen doseže določeno koncentracijo v krvi to vzpodbudi hipotalamus, da sprosti GnRH in s tem LH.

LH in FSH sta odgovorna ovulacijo. Po ovulaciji LH vpliva na oblikovanje in delovanje rumenega telesca, ki izloča progesteron in estrogene.

Hipofiza izloči še tretji hormon, ki se imenuje prolaktin.

Kateri spolni hormoni nastajajo direktno v obeh jajčnikih ?

estrogeni ( estradol, estron, estriol ), progesteron, androgeni, gonadni peptidi ( inhibini, aktivin, folostatin, rasni faktor IGF1 in IGF2 )

Spolnim hormonom rečemo drugače tudi steroidni hormoni.

Kaj se dogaja po Ovulaciji ?

Androgeni nastajajo v jajčniku pod vplivom LH. Razvoj foliklov se začne zaradi povečanega izločanja FSH-ja iz hipofize. Iz 6 do 12 foliklov se le en razvije v zreli mehurček, ki tvori hormone in povzroči ovulacijo. Po ovulaciji se iz glavnega folikla razlije kri in to imenujemo rdeče telesce. Potem se to telesce preoblikuje in ga imenujemo rumeno telesece. To rumeno telesce je žleza, ki 48 ur po ovulaciji intenzivno izloča progesteron, pa tudi estrogene ( najbolj estradiol E2 ). Izločanje progesterona uravnava LH. Progesteron se poviša v krvi in to “blokira” hipotalamus in hipofizo ( LH začne upadati ). Ko LH doseže najnižno vrednost začne rumeno telesce propadati ( ni bilo oplojeno ) in se spremeni v belo telesce. Količina progesterona in estrogenov upade in prične se menstruacija.

Kaj se zgodi po Ovulaciji, če pride do oploditve ?

Rumeno telesce se ohrani in deluje do 12 ali 14 tedna nosečnosti. Njegovo delovanje vzdržuje hormon HCG. Ta hormon deluje dokler te vloge ne prevzame posteljica.

Je dost vsega a ne ? Lepo počasi…