8 NASVETOV ZA POT DO SREČE

Sreča nam pomaga, da živimo dlje, ostanemo dlje poročeni in da celo bolje zaslužimo, pravijo strokovnjaki. Čeprav je polovica odvisna od naših genov, se lahko naučimo, kako biti srečnejši.

1. Pišimo dnevnik “Sreče”

Prepoznavanje dobrih stvari v  življenju ugodno vliva na razpoloženje in energijo. Več kot mislimo na srečne trenutke, učinkoviteje je. Zapisovanje srečnih trenutkov petkrat na teden je po podatkih študije učinkoviteje kot le trikrat na teden. Vsako noč, preden zaspimo, pomislimo na pet stvari, ki so na bile ta dan všeč, ali na pet lepih trenutkov, ki smo jih ta dan doživeli. Če jih ne najdemo pet, ne bodimo žalostni. Naslednji dan bo boljši!

2. Vsak teden naredimo pet dobrih dejanj

Prijatelju podarimo rože iz domačega vrta ali starejšemu gospodu pomagajmo pri nakupih. Altruistična dejanja so odlični spodbujevalnik dobrega razpoloženja.

3. Poslušajmo glasbo, ki nam je všeč

Sproščanje možganske kemije, endorfina, hormona dobrega počutja, daje občutek sreče.

4. Nežnost…in še kaj več

Fizična naklonjenost in spolni odnosi sproščajo endorfine, prav tako oksitocin, hormon ljubezni in nežnosti, kar krepi odnose s partnerjem.

5. Najdimo svoj smisel

Bodisi vera, spiritualnost ali občutek bližine do narave, družine ali skupnosti. Ljudje, ki so v življenju našli svoj smisel, so načeloma srečnejši.

6. Zadovoljimo se z “dovolj dobrim”

Nismo izgubili toliko kilogramov v tednu dni, kot smo upali….toda, nekaj pa smo jih vendarle. To je zmaga, ne poraz! 

7. Sprostimo umetnika, ki je v nas

Oblikujmo čestitke, okrasimo torte, nasadimo zeliščni vrt, poskusimo novo ročno delo, pojdimo na Barvno Terapijo. Ustvarjalna prizadevanja nam pomagajo, da vstopamo v brezčasno brezskrbno stanje, predvsem pa aktivirajo desni del možganov. 

8. Nasmejmo se na glas

Glejmo smešen film, berimo šale in jih pripovedujmo. Dober smeh ali krohotanje dvigne raven hormonov za dobro počutje v možganih. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *