BOLNICA NA ČEŠKEM REPROFIT

Tukaj sem bila na pregledu za HSG in planirala sem IUI in kasneje IVF posege. Kolegica, ki sem jo spoznala na fertility friends se je trudila zanositi pri nas ( partner je imel malo število semen ) neuspešno. Tukaj je zanosila v prvem šusu z dvojčki. Dvojčici sta se rodili zdravi. Če morda iščeš drugo mnenje ali iščeš v tujini bolnico, je ta vsekakor dobra izbira.

link: http://www.reprofit.cz/en

reprofit

Lansko leto 2015, sem ugotovila, da Leonišče v Ljubljani, to se pravi ekipa za IVF sodeluje z to bolnico, ko so pri nas vsi poizkusi sprobani in še vedno ni prišlo do pozitivnega rezultata. Bolnica ima na voljo tako semena kot tudi jajčeca. To je zasebna bolnica, vendar počnejo samo to, kar pomeni, da so specializirani za to. Pri takih specifikah je boljše najti nekoga, ki počne samo to in, ko ima toliko izkušenj za seboj, že točno ve kaj bo funckioniralo pri tebi ali pa se mu bolj sanja, kot pa nekomu, ki počne več različnih stvari.

Cene: Nama z bivšim možem so ponudili IUI za 100 eur. Ultrazvoki vsi brezplačni in ni omejitev. Strošek je bil prevoz in nastanitev. Če bi bila samska in bi potrebovala seme ali pa seme mojega partnerja ne bi bilo dovolj dobro, bi doplačala 50 eur za seme. Mislim, da je cena zdaj višja za 50 eur, kot sem nazadnje bila v stiku z Ginekologinjo tam (februar 2016). Še vedno zelo ugodno. Prevoz je bil mislim, da nekih do 200 eur (ne spomnem se več dobro), vozila pa sva se nekje 6 ur. Do Munchna je 5 ur, potem pa Brno ni več daleč. Nisva bila nič v mestu, ampak jaz sem mislila, da bova prišla v “vukojebino”, potem pa sem videla, da to je vse novo narejeno, urejeno, čisto…Skratka kot vsako drugo Evropsko mesto, samo jezik je drugačen, ki pa je meni zelo všeč, ne vem zakaj.

IVF 2500 eur + zdravila. Cene so različne glede na to kaj počnejo. Tukaj so različne variacije. Poimenujejo jih : manjši IVF, ICSI, IVF pa še druge variacije. (da imaš tuja jajčeca, od moža seme in vstavijo v tebe, če svojih jajčec ne proizvedeš.)

Pri dr. Rešu, kjer sem poizvedovala, da bi šla na IUI, ker je seveda časovno in kilometrsko bližje naj bi bila cena 300 eur. Tako mi je pomočnik od dr. Reša rekel po telefonu. V živo pa je dr. Reša zelo zanimal moj karton in podatki ter cenne iz bolnice Reprofit. Vendar njegov odnos, DALEČ DALEČ od tega, ki sem ga izkusila na Češkem. Nikjer drugje pa nisem našla neke zasebne klinike pri nas, kamor bi lahko poklicala, prišla na pregled z partnerjem in bi nama rekli ” Kdaj želite začeti z postokom? ”

Kaj je pretehtalo za mene? ODNOS. Vsi so zelo prijazni. Noben ni nervozen. Imajo lepe prostore. Jaz nisem med hrabrimi in ta tema je za mene zelo osebna, zato si želim prijaznosti in občutek varnosti. Odgovore na vsa vprašanja, ker jaz vedno želim razumeti zakaj se nekaj dogaja in kakšne so možnosti, da rešim. Ne bi pa nikoli dovolila, da mi nekdo nekaj dela, pa da jaz ne vem kaj mi dela, ker ne živimo v Lala svetu.

Postopek IVF pri nas: Dolgotrajen. Midva mislim, da sva imela res veliko srečo, da se je vse tako hitro odvijalo v Leonišču v Ljubljani, vendar to ni tako, da ti prideš na pregled in ti rečejo ” dajmo”. Ne ne…to je cela procedura pri nas. Prvo se mora G s tem strinjat ali pa sam-a predlagat. Potem da G prošnjo in čakaš na pošto za komisijo. Na komisiji se zberejo socialna delavka, ki ti pove, da so posvojitve tudi možne ( in pol ti je jasn, da vstopaš na zadnji vlak), embriolog, sestra in Ginekologinja.Jaz sem že mislila, da začnemo takoj :)) Glih M se je končala in bi bila pripravljena. Neeee, je treba dat še kri, potem pa dobite novo pošto za Sprejem. Tam vam bodo razložili kako poteka vse in pojdite še na predavanje o IVF. Pol pa še ČAKI, kdaj bo tvoja M prišla, k NIKOL ne veš kdaj pride…..Ja tko grejo potem meseci. Zastonj pa tudi, vse se plača. Kaj je pa zdravstveno zavarovanje?

V Reprofit kliniko hodijo Amerikanci, Angleži zelo veliko, ker je ugodna in zato ker je ODNOS pravi. Neka kolegica iz Anglije je tja odletela tudi samo za ultrazvok, ker je njena G bila tako neprijazna, da je rekla, da noče popolnoma nič več imet z njo in da bodo od zdaj naprej za njo skrbel samo še izbran Češki zdravnik. Ena mi je pravla, da je iz Zda prišla z partnerko in jo je Doktor prišel iskat na letališče. Kako prijazno! Tudi jaz bi si želela take prijaznosti, če bi prišla na drug del sveta. Očitno jim niso jasni samo medicinski postopki, ampak tudi da psiha, da je treba paciente pomiriti, ker smo vsi prestrašeni, ko pridemo tja in kdo se pa veseli zbadanja z iglami v trebuh in v rit in punkcije? Če so zdravniki razumevajoči in prijazni, potem ti je vsaj tukaj lažje, že sam proces je sam posebi NAPOREN. Naporen za žensko, za moškega, za njun odnos in za zdravnike. To je tako kot uvajanje otroka v vrtec, ko tamali tuli pa ne veš več kako bi ga še animirala, da bi se umiril…kok živcev gre..

Toplo priporočam Češko bolnico in mislim, da se bova midva tudi odpravila tja..kmalu..